HTML

Svédországi Napló

Svédországba való költözésünk, és az azóta történt dolgok, amiket tapasztaltunk itt Párommal

Bemutatkozás, A Nagy Utazás, és az első nap Svédországban

2010.06.03. 17:03 Nephrit

Hej! ... akarom mondani szia Blogolvasó!

 

 

Márk vagyok, Párom pedig Niki. Jópár hónapja készülődtünk arra, hogy az általam jóval azelőtt kiötlött álmomból közös valóságot teremtsünk. Azaz, hogy kiköltözzünk Svédországba, és új életet kezdjünk, távol minden rossztól, ami otthon ért bennünket (illetve, sajnos igen, távol attól a néhány jó dologtól is, ami megmaradt ott).

2010. június 2-án jött el a nagy nap, és könnyes búcsút véve családjainktól, be-check-ineltünk (de szép szó!).

Csomagokat lead, indulás a biztonsági ellenőrzésre. Samponok, tusfürdők és bontatlan üdítők közé behajítottuk a maradék vizünket mi is, aztán mindenféle hátsó gondolat nélkül átsétáltam a biztonsági kapun. Párom mögöttem jött, és mégis előbb végzett. Hogy miért? Mert a kézipoggyászomban elemtöltő, kártya, laptop, adapter, külső vinyó stb voltak, és volt szíves a biztonsági szolgálat az egész tartalmát kipakoltatni velem egy kosárba, amit másodszor is átvizsgáltak... Sebaj, nem hagytam, hogy elrontsák a kedvem (Párom nem így gondolja, állítólag csúnyán felhúztam magam ezen az egészen), szépen elüldögéltünk a beszállókapunál, amíg indulni nem lehetett a reptéri buszhoz, ami kivisz a géphez. Itt megjegyezném, hogy micsoda hülyeségnek tartom az "elsőbbségi" jegyet. Ez azt jelenti, hogy lehet fizetni azért, hogy hamarabb mehessen át az ember a biztonsági ellenőrzésen, illetve szállhasson fel a buszra, a repülőre már természetesen rögbimeccsre hasonlító tombolással lehetett.

WizzAir járattal mentünk (nem, ez nem a reklám helye!), és arra lettünk figyelmesek, hogy a jegy nem jelent fix ülőhelyet. A beszállásnál a légikísérő hölgy közölte, hogy "keressenek középtájékon szabad helyet, nincs számozás"... :O Ezen elég nagyot néztem, bár nem egy egetverő dolog, de furcsállottam. Persze mindennek megvan a maga haszna: így jól lenyúltam az ablak melletti helyet Életem elől (megbeszéltük, hogy legközelebb Ő ül majd ablaknál, mert nem volt vevő a "menetközben-félúton-helycsere" hadműveletre).

Mivel mindketten ültünk már gépen, és újabban a repülőgépes utazás nem egy kuriózum, ennek ecsetelését kihagyom. Inkább a többi kis apróság, ami érdekes. Például, hogy júniushoz képest fos idő volt Mo-n, kb 15 fok, eső és masszív felhőzet, addig Svédországban 21 fok, szikrázó napsütéssel!

12:20-kor szállt fel a gép, és a kapitányunk viccesen közölte, hogy mivel kaptunk egy kis hátszelet, ezért 800 km/órával repesztünk, és hamarabb érünk oda. Ki hallott már ilyet?!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nos, a lényeg, hogy 14:20 környékén landoltunk a göteborgi reptéren. Miután összeszedtük a csomagokat, az egyik kinti ismerős (a most bérelt lakásunk főbérlője) által foglalt taxink sofőrje 20 perccel a megbeszélt idő előtt ott várt minket, táblával a kezében!!!

Kis autókázás után, miközben nézegethettük az elképesztő szépségű erdős, hegyes, sziklás vidéket, valamint kedves sofőrünk szuperképességein elcsodálkozhattunk (tudniillik nem tudtuk eldönteni, vajon hogyan vezet, ha egyik kezével telefont tart a füléhez, a másikkal pedig jegyzeteli amit mondanak, illetve indexelni sem láttuk a közel fél órás út alatt!) megérkeztünk az albérlethez.

A fiatal hölgy nagyon kedves volt, még segített felvinni a cuccainkat is (hozzátenném, hogy 4 db közel 30 kilós "kistáskáról" beszélek!!!). Némi "eligazítás" után végre valahára kettesben voltunk a lakásban. Fantasztikus volt, egy közös kis fészek egy csodálatos helyen...

Miután kipakolásztunk, és ettünk a megmaradt "útikajánkból", elindultunk kicsit körbenézni, illetve venni valami ehetőt vacsorára. Mivel a környék ismeretlen, és a nagyobb üzletek már zárva voltak, ezért a közeli "kisboltba" mentünk - vesztünkre. Korábban tájékoztattak bennünket, hogy az ICA Max, Lidl illetve Netto üzletek azok, ahol olcsón lehet vásárolni, és a kis maszek üzleteket kerüljük. Nos, ennek valódi jelentőségére ma jöttünk csak rá (lásd később), a lényeg, hogy jóval olcsóbbak az imént említett üzletek. JÓVAL!

Az igazi meglepetés azonban éjjel 11-kor várt minket: az, hogy nem volt sötét. Az itteni nyár úgy néz ki, hogy jó ha egy órás sötétség van éjszaka, az sem igazi teljes sötétség. Ennek ellensúlyozására persze ott lesz a tél, amikor kb 6-7 órát van fenn a nap...

Az első nap, azaz ma:

Az "érdekesen" világos éjszaka után korán ébredtünk, sirályszóra. Igen, sirályszóra. Nem írtam félre, tényleg sirályokra keltünk, és egész nap lehet őket látni/hallani itt, Mölndalban. Mert hogy itt lakunk, csak nem írtam le az előzőekben.

Reggeli után, ami sonkakrémes-sonkás-mákos kenyeres szendvicsből állt, illetve gyümölcsös joghurtból (itt yogurt, H nélkül!) állt, kitaláltuk, hogy be kéne szerezni ezt-azt, alapvető dolgokat, meg persze kissé komolyabban "felderíteni a terepet". A roaming NEM MŰKÖDÖTT, így egészen a mai itteni SIM-kártya vásárlásig nem tudtunk az otthoniakkal kommunikálni (kivéve néhány esetet, mikor egy-egy hívás vagy SMS áttörte a mesebeli falat). Itt a közlekedéshez használatos jegy (és bérlet) egy kártya, amit "meg kell lengetni" a kis doboz előtt a járművön, és levon róla (illetve ha bérlet, akkor elvileg csak szimplán zöldet jelez). A bérlet amúgy lehet három napos (200 SEK), egy hetes (350-400 SEK), egy hónapos (590 SEK), illetve három hónapos is (ezt nem kaptunk az újságosnál, ahol ennyibe kerültek, lehet hogy hivatalos helyen nem is ennyi, és van 3 hónapos is). A járműveken NEM lehet jegyet venni, helyette mobiltelefonról lehet küldeni egy sms-t 20 SEK körüli áron, ami egy útra érvényes jegyet ad. A villamos egész jó, bár kívülről kicsit hangos (rajta ülve nem), az autósok tényleg udvariasak, nem akarnak a zebrán kivasalni, sőt, egymás seggébe se bújnak, csak mert sietnek. Itt ugyanis ez nem divat, itt mindenki hót nyugisan viselkedik.

Göteborgva villamosoztunk, ahol megvettük a már említett SIM-kártyákat, illetve azt a Tre (3) mobilinternetet, ami lehetővé teszi, hogy most ezt a blogot írom :D Egyébként ami a mobilszolgátatást illeti: Halebop barátunk hálózaton belül kb ingyenes (azaz ingyenes, de van 29 öre kapcsolási díj, az kb nulla semmi nyista), és ha az ember feldob 200 koronát a telójára (amit nyilván ledumálsz elég kedvező díjak mellett), kap ajándékba 3000 (igen, HÁROMEZER!) SMS-t INGYEN, a VILÁG BÁRMELY TÁJÁRA!!! No, hát ennyire "szar" itt a telefon (is).

Még Göteborg maga is tele van zöld területtel, szökőkutakkal, csodás szobrokkal (ajánlom mindenki figyelmébe a Kungsportsvägen-en található faszántos lovasszobrot!), és tisztasággal. Furcsállja is az ember, hogy sehol egy csöves, szemét, vagy akár egy "szevasz, aggyámáegycigit" figura...

Amúgy mindenhol ki van téve a "Dohányozni tilos" tábla, ami azt jelenti, hogy pl a reptéren sem lehetett rágyújtani, csak a benti kijelölt helyen, még KINT SEM, a szabad ég alatt! A joghurt, tejtermékek és magfélék (szóval minden ami egészséges) egészen olcsók, és NAGYON jó minőségű árukkal találkoztunk csak eddig. Tehát ha veszek egy 0,5%-os joghurtot (bezony!), akkor az finom, sűrű, és nem fogjátok elhinni, de nem a zselatintól vagy a gumiarábikumtól! Hanem mert a joghurt eredetileg ilyen! Meglepi, mi? Divat minél kevésbé zsíros felvágottakat árulni az üzletekben, 95%-os hústartalommal (a darált moslék helyett), illetve valódi, szép színű darált húst lehet kapni, amiben MAX 10% a zsírtartalom (nem mint a jóféle csíkos rablótanyán a 30%-os... egyébként itt kint nincs is Teszkó :D)

Van rendes rock rádió, ahol Maidentől kezdve a Kreatoron át minden megy (nyilván a húzósabb téma estébbfelé)

Egyébként a lakásunk is király: egy tetőtéri kis lakás, aminek közel Északnyugat-délkelet irányban vannak az ablakai egymással szemben. Tehát egyrészt 10 másodperc szellőztetni, másrészt pedig mindig besüt a nap. Reggel/délelőtt a konyhába, délután/estefelé a hálószobába. Az igazán meleg déli időben szerencsére sehová :D Ugyanis igenis itt is tud ám meleg lenni, nem hóban élnek itt mindig :D

Egyelőre ennyi, amit lesz "esemény", ide kerül. Na jó, meg persze ha lesz kedve valakinek bepötyögni :D

 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://svednaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr982053958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MysteryKe 2010.06.03. 22:39:42

Hhűűűűűű.... :) mekkora mázlista vagy :) Megyek utánad és viszem a barátosnémat is! :)
süti beállítások módosítása