HTML

Svédországi Napló

Svédországba való költözésünk, és az azóta történt dolgok, amiket tapasztaltunk itt Párommal

Érkezés utáni tennivalók ha itt akarsz élni

2010.06.24. 12:41 Nephrit

1: Skatteverket (svéd adóhivatal)

Akárki akármit mond, pl hogy "Have you been in Migrationsverket?" akkor is ott kell kezdeni, mert ott kell és nem szabad hagyni, hogy máshová küldjenek, ők sem tévedhetetlenek...

Kell szépen kérni egy personnummer-igénylő űrlapot, és vagy helyben kitölteni (várni a sorra, sorszám, stb stb), vagy kérni, hogy csináljanak fénymásolatot az irataidról, és otthon kitölteni, aztán a fénymásolatokkal együtt visszavinni és bedobni az ottani "Skatteverket" feliratú dobozba, majd várni hogy megjöjjön a levél.

A personnummer nélkül ugyanis senki vagy itt. Se munkaszerződést, se bankszámlát, se lakást (oké, ez előfordulhat, de csak az albérlet kiadójának a jóindulatán múlik, és csak másodkezi bérléshez jutsz így - ami nyilván drágább!) se semmit nem intézel enélkül!

 

2: SFI (Svenska för Invandrare - azaz Svéd nyelv bevándorlóknak)

Ahogy megvan a personnummer, irány az SFI, ahol regisztrálni kell, hogy nyelvet akarsz tanulni. Több féle intenzitás és típus van, elvileg még külön van szakmai is, attól függően, hogy mit akarsz itt dolgozni. Állítólag érdemes az intenzívet választani. Augusztus közepétől kb májusig van "suli", de minél előbb kell regisztrálni, mert hosszú a várólista. Ha nincs suli, mikor meglesz a számod, vagy bármi más miatt nem tudsz hirtelen menni SFI-be, akkor a számmal már mehetsz  könyvtárba, ahonnan elméletileg van hanganyaggal együtt nyelvtanuláshoz segítség, érdemes lehet megnézni.

 

3: Migrationsverket (bevándorlásügyi hivatal)

Ha már van számod, és tanulsz/gyereket nevelsz aki itt született/van munkád, akkor mehetsz ide a 2 éves ideiglenes tartózkodási engedélyért (mert amúgy ugyebár enélkül 90 napig lehetsz itt). Ennek alapfeltétele a fentiek egyikének igazolása, azaz pl munkaszerződés, stb... 2 év után lehet letelepedési engedélyt kérni.

Habár jópár oldal, fórum, blog, stb ismerteti ezeket a feltételeket/infókat, minél több ember nézőpontjából olvasod, annál biztosabb a végső kép. Jahm, és ez most friss adat :)

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://svednaplo.blog.hu/api/trackback/id/tr812106296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

J.Ildika 2010.07.04. 19:03:26

Woww, micsoda részletes tájékoztató....Csak nincs egy itt élő magyar ismerősötök, aki elmondta, mi merre hány méter? ;) (és aki,nem mellesleg, olyan hülye a Windowshoz,mint a s..gg?:)))))

gunga 2010.07.24. 13:58:42

Ildika
Ha nem megy a vindóz, akkor be kell menni személyesen egy ilyen hivatalba, vagy írni nekik levelet, és szépen elmondják, illetve megírják, hogy mit kell csinálnod.

Egyébként meg ha valaki ilyesmit tervez, akkor érdemes felvenni a kapcsolatot egy kint élővel, és kérdezni illetve segítséget kérni (sokakra átragadt már a svéd segítőkészség), mivel a szabályozás is változik
(Arról nem is bezsélve, hogy az itt leírt dolgok nem teljesen pontosak, illetve kicsit hiányosak)

Nephrit 2010.07.25. 22:12:57

Kedves gunga!

Ezúton szeretnék válaszolni kommentedre. Az itt leírt dolgok napok, hetek, hónapok fáradhatatlan érdeklődései és kutatásai alapján összegyűjtött adatok, amiket kijövetelünk óta folyamatosan frissítenünk kellett, hiszen valóban nem volt minden úgy, ahogyan tudtuk érkezésünkkor. Mindazonáltal az itt leírt dolgok annyira pontosak, hogy a hivatalokban, illetve mindenhol ez az, amit mondtak illetve tapasztaltunk. Csak ennyire pontosak...

Az pedig, hogy netán hiányosak, előfordulhat. Hiszen június elején jöttünk ki, és csupán családjaink, ismerőseink informálása, valamint "jófejség" alapján írjuk a blogot - magunkról. Nem is kell, hogy pontos legyen. Nem hivatalos oldal!

Nephrit 2010.07.25. 22:16:52

Kieg: még annyit mondanék, hogy Ildit tökéletesen félreértetted... XDDD És jelenleg mintegy 10 emberrel tartuk idekinn a kapcsolatot - és nem mind magyarok... Egyébként az itt élők többsége sem tudja, hogy mi hogy van, hiszen ha több mint egy éve jött ki, változtak a dolgok.
süti beállítások módosítása